..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlı şeylerden söz ederler. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Alparslan Zengin




28 Mayıs 2006
Kısa Mesajdan Çıktım Yola  
Alparslan Zengin
... Türkçe’yi Jülide Gülizar kadar güzel konuşan insanların birer birer azalması dolayısıyla doğmadan ölen biz neyle avunacağız? ... Koskoca bir dili tarihe gömmeye kalkarken gurur mu duyacağız?


:BAFG:
Ok cnm bn sana hbr verirm.Sen eğlnmne bak.Sonr grsrz öptm.Bye :)

Mızmız insanlardan nefret ederim. Sürekli şikâyet edecek birşey bulurlar. Başlarına gelen hiçbir şeyden memnun değillerdir. Hayatlardında hep bir eksik vardır. İnsanlar işlerini güçlerini bırakıp bunlara eziyet etmeye çalışıyor sanırsınız. Hiçkimse bunların verdiği emeği, sevgiyi, dostluğu, parayı vesaire haketmiyordur. Hep arkalarından bıçaklanırlar. Pişmiş tavuk bunların ne vaziyette olduğunu görse hâline şükreder herhalde.

Bunların bir de yazar sıfatına sahip olanları vardır ki hiç çekilmezler. Kendilerini âvam kamarasından sayan bu beylerle bayanların sorunları tebaanınkilerden farklı olacaktır elbette. Toplumcudurlar. İnsanlığın kirlenmesinden, özgürlüklerin kısıtlanmasından, ırkçılığın yaygınlaşmasından falan yaka silkerler. Bir de romantiktirler. Eskiden herşeyin daha güzel, insanların daha yardımsever, daha anlayışlı olduğundan; coşkunun, neşenin, sevincin, sevginin daha farklı paylaşıldığından dem vururlar. Topuklarından vurasım gelir ya, ceza yemekten tırsıyorum.

Bir entellektüelle bir entel arasındaki farkın en iyi örneği bu takım yazarlara göre herşeyin suçlusu teknolojidir. Cep telefonları yüzündendir mektupların geçerliliğini yitirmesi. Yahut, video kameralarla internetin suçudur özel hayat diye birşeyin kalmayışı. Kadınların sevişmekten korkar hâle gelmesi hep bu yüzdendir.

Çok merak ediyorum, bu kişiler hiç yukarıdaki gibi bir kısa mesaj almadılar mı acaba? Aldılarsa -ki muhakkak aldılar- neler düşündüler? Kelimelerin orasından burasından kırpılması hiç dikkatlerini çekmedi mi? Bir kısa mesajı dahi kısaltmaya uğraşan bir nesil teknolojinin yan etkilerinden dolayı mı bu hale geldi?

Tam üstüne geldi söylemeden geçemem. Şu an Ali Kırca’nın yorumuyla Ah Bir Ataş Ver’i dinliyorum. Bu türküyü her dinlediğimde aklıma iki şey gelir: o denizaltıda boğularak ölen askerlerin hayallerinin ve umutlarının olduğu, bir de Jülide Gülizar gibi konuşan insanların azaldığı gerçeği. O askerler öldüler, hayalleri ve ümitleri de onlarla birlikte öldü. Sevdikleri arkalarından ölüp ölüp dirildi, yıllar boyu bu acıyı yüreklerinde taşıdılar. Buna rağmen onları teselli eden “hüzünlü ama başı dik” bir türkü vardı arda kalan. Ölüme bile tevekkülle gidebilmenin gururu vardı.

Ya biz? Türkçe’yi Jülide Gülizar kadar güzel konuşan insanların birer birer azalması dolayısıyla doğmadan ölen biz neyle avunacağız? Bunun hüznünü yaşarken başımızı dik tutabilecek miyiz? Koskoca bir dili tarihe gömmeye kalkarken gurur mu duyacağız?

Merak ediyorum. Yeni neslin bu halde oluşundan şikâyet edip sürekli teknolojiyi suçlayan romantik entellektüeller(!) dildeki bu tahribat için ne düşünüyorlar? Hiç paylarının olmadığını mı?

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Ben de
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
1 Haziran 2006
Sevgili Alpaslan Zengin; Önce, aramıza hoşgeldiniz...Yazınızı okuyunca korktum.Neden mi? Şunun için:'Eskiden herşeyin daha güzel, insanların daha yardımsever, daha anlayışlı olduğundan; coşkunun, neşenin, sevincin, sevginin daha farklı paylaşıldığından dem vururlar. Topuklarından vurasım gelir ya, ceza yemekten tırsıyorum.' demişsiniz. Yani, topuklarından vurmayı düşündüğünüz insanlardan biriyim..:)..Teknolojinin, bazı değerlerimizi silip süpürdüğünü en azından silip süpürülmesinde bir etken olduğunu düşünüyorum.Çünkü herşey ayağımıza geldi teknoloji sayesinde.O nedenle birbirimizi unuttuk, kendi kendimize yeter olduk...... Kimse bana, yukarıda yazdığınız gibi, yani kısaltılmış kelimelerle ileti çekmeye cesaret edemezler.Çünkü, dil konusundaki hassasiyetimi bilirler...Dilimizin bozulması işe ilgili kaygınıza katılıyorum.Bu konuda yazılmış bir denemem de var bu sitede.Dilimizin bozulmasında; düzeysiz tv programlarının, dilimizi yanlış kullanan gazete ve dergilerin, yetersiz eğitimin ve yabancı hayranlığının etkisi büyük. Daha da düşüneceğim bu konuda.........Akıcı, yalın anlatımınızı sevdim.Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.Sevgiyle kalın.Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ah, Evet. Tabi, Anlıyorum!


Alparslan Zengin kimdir?

Ne söyleyebilirim ki kendim hakkında? Koca bir hiç. Nafile. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Etkilenmediğim biri var mıdır, merak ediyorum. Aklıma veya duyguma seslenen herkesten etkilenebilir, hepsinden birşeyler öğrenmeye çalışırım.


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Alparslan Zengin, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.