Başkalarının emeğini, kendine mal edenlerin adıdır, toplayıcı. Kitap okuyanların, araştırma yapanların, düşünen ve üretenlerin ortaya koyduğu bilgiyi; okumayan, araştırmayan ve hayata dair üretken olmayan ama zeki ve bilgileri iyi sentezleyenlere verilen isimdir toplayıcı. Başkaların düşüncelerini dinleyip, okuyup aralarında bağ kurarak, kendi cümleleriyle bilgiyi uyarlayan akıllı geçinenlerin ortak adıdır. Kendini yormadan, başkalarının emeğine konan ve bunu pişkin pişkin kendine mal eden toplayıcılar, bu durumdan kendilerine fazlasıyla pay çıkaran insanlardır.
Toplayıcılar zekidir, sosyal zekaları gelişmiştir. Ancak bu zekalarını emek vermeden başkasının düşünceleri üzerinden prim yapmak için kullanırlar. Toplayıcılar zeki ve kurnaz olduklarından ve başkaların bilgilerini kendi düşünceleriymiş gibi gösterme konusunda yetenekli olduklarından, kitap okumaya, araştırmaya yapmaya gerek duymazlar. Yüzeysel bazı yazılar okuma dışında bir derinlikleri yoktur. Kelime hazineleri iyi olması ve diyalektiklerinin gelişmiş olması, onları toplayıcı özelliklerinin üstünü örter. Kimse kolay kolay durumu farkına varmaz.
Toplayıcıların, ilmi derinlikleri yoktur. Yüzeysel ve güncel bilgiye sahiptirler. Aynı konuyu alanında iyi olan birkaç kişinin düşüncelerini dinleyerek, kendilerine uyan kısımlarını cımbızlayarak, ortaya kendilerine ait bir yorum çıkarırlar.
Toplayıcılar, iyi dinleyicidirler. İyi dinledikleri gibi yerinde ve zekice sorular sorurlar. Toplayıcılar, sorularla karşısındakinin bilgisini sorgulayarak, detaylara inerler. Toplayıcılar, meraklıdırlar. Meraklı olmaları, çok farklı bilgilere ulaşmalarını kolaylaştırır.
Toplayıcılar, bilginin üreticisi değil, tüketicileridir. Hazır bilgiye konmayı severler. Onlar için yorucu olmayan yol budur.
Tüketici oldukları için bilginin ya da düşüncenin gelişmesine katkıları olmaz. Özgün ve yaratıcı oldukları izlenimi verirler, ancak böyle olmadıkları da kolay kolay anlaşılmaz, fark edilmez. Diyalektikleriyle kendilerini çok iyi kamufle ederler.
Osman Tatlı
osmantatli@gmail.com