Tazminat
Zarar=Tazminat
Konu maddi ya da manevi olabilir.
Geçersizlik
Hukuka aykırı bir şekilde yapılan hukuki işleme uygulanan yaptırımdır.Özel hukukta görülen geçersizlik yaptırımının türleri arasında yokluk ve butlan (mutlak,kısmi ve nispi butlan)sayılabilir.Ayrıca yine özel hukukta tek taraflı bağlamazlık,ileri sürülemezlik gibi geçersizlik yaptırımlarına rastlanır.
Yokluk
Kanunda öngördüğü kurucu unsurlardan en az birine uyulmadan yapıldığı için hiç oluşmamış sayılır.
Mutlak Butlan(Kesin Hükümsüzlük)
Kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırımdır.
>Herkesçe ileri sürülebilir
>İddialar zamanaşımına uğramaz.
! Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilir.Mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır.
Nispi Butlan(Göreceli Hükümsüzlük-İptal Edilebilirlik)
Kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin,o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılmasıdır.
Kısmi Butlan
Hukuki işlemin tamamı değil bir kısmının geçersizliği söz konusudur.
Tek Taraflı Bağlamazlık(Eksiklik)
Kurucu unsurları ve geçerlilik gerekleri mevcut olan ve bu yüzden geçerli sayılan bir işlemin,hukuki sonuçlarını doğurması için tamamlayıcı bir dış olgunun sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır.
İptal
Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işlemlerin idari yargı organlarınca ortadan kaldırılması halinde iptal yaptırımı ortaya çıkar.
Hukukun Temel Kavramları
Hukuk Kurallarının Ögeleri ve Özellikleri