Erzurum Valiliği ve TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği) Erzurum Şubesi işbirliğiyle düzenlenen 1.Erzurum Kitap Fuarı, Erzurum Kent Meydanında büyük bir kalabalık eşliğinde açıldı. Fuar 4-13 Nisan tarihleri arasında açık kalacak. Fuara Erzurum Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor.
Erzurumda kitap fuarının düzenlenmesini bundan onbir , oniki sene kadar önce internetteki Erzurum forumlarında dillendirmiştim. Bu fikrime o zamanlar pek sıcak bakan kimse olmamıştı. Şehirde edebiyatla , kent kültürüyle ilgilenen bir arkadaş Erzurumda kitaba olan talebin istenen düzeyde olmadığını bu nedenle fuara ihtiyaç olmadığı mealinde bir şeyler yazmıştı. Halbuki o zamanlar da Erzurumda kitapla haşir neşir olan insanlar, özellikle gençler bulunmaktaydı. Erzurumda kurulacak bu fuara çevre illerden de insanlar katılabilecek ve şehre bir canlılık gelecekti. Sonuçta fuarı bekleyen benim düşüncemdeki insanların dileği gerçekleşti ve Erzurum, fuarına kavuştu. Fuar fikrinin gerçekleşmesini sağlayan valimiz Ahmet Altıparmaka buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
Fuar şehirde büyük bir ilgiyle karşılandı. Fuar alanını dolduran insanların çoğunu gençler oluşturuyordu. Bu gençlerin büyük bir kısmı da şehirdeki üniversitelerde (Atatürk Üni. ve ETÜ) okuyan gençlerdi.Üniversitelerin kültüre etkisi, katkısı bu fuarda da belirgin olarak görülmüş oldu.
Fuarda tanınmış, büyük yayınevleri çok az katılmıştı.Çoğu yayınevinin adını yeni duydum.Tanıdık isim olarak Aziz Nesinin oğlu Ahmet Nesin vardı. Babasının, kendisinin ve abisi Ali Nesinin kitaplarını bizzat kendisi satıyordu.
Fuara Erzurumlu yazarlardan İsmail Bingöl ve Ömer Özdenin katılımı oldu bu yazının yazıldığı an itibariyle. Yazarlarımızın cumartesi günü düzenlediği imza gününe yetişemedim ama İsmail Bingölün Ülke Yayınlarından çıkan Ey Kelime Ve Ey Ses ve Ataların Mirası Gönül Yarası Türküler adlı kitaplarını daha sonra fuara giderek satın aldım.
Fuarın ilk gününde çok güldüğüm bir olayla yazımı bitirmek istiyorum.Fuardaki standları gezerken arkamdaki iki Erzurumlu gençten birisi diğerine: - Gardaş ne biçim yer burası, kitapdan başka bi şey yoh, kalk gidah, bize göre değil burası ! diye söylendi. Fuarda bu sözleri duyanların yüzlerinde bir tebessüm oluştu. Bu da ünlü Erzurum Fıkraları dağarcığına bir katkı olmuş oldu.
Fuar eksiklikler, aksaklıklar olsa da güzel bir faaliyet. Şehrin bu organizasyona ihtiyacı vardı. Umarım gelecek yıl aksaklıkların giderildiği, yazarların, şairlerin katılımlarının arttığı daha güzel bir ortam görürüz.