TV’de naklen cinayet!
Olayı duymayan görmeyen kalmadı.
Aslında her bir bıçak darbesi izleyenlerin yüreğine saplandı!.
Önceki yazılarımda şiddetle bu kadar iç içe bir toplum olduğumuz olgusunu eleştirmiştim, okuduysanız. Bazı kanallar olayı sansürsüz verdi, keşke vermeseydi. Ben seyredecek olan çocuklar için de üzüldüm.
Peki olayı izleyen polislerin acizliğine ne demeli! Orada bir insan doğranıyor, karpuz değil!
İtfaiye gelsin de su sıksın diye beklemenin anlamı var mıdır!
Üniversite kapılarında gösteri yapan öğrencilere karşı, onca acımasız olan polisin kararsızlığına anlam vermek mümkün mü?
Olay sonrası, polis şefi; Avrupa uyum yasaları sonucu böyle olduk, ne yapacağımızı şaşırdık vs. diyerek kendilerini savunmaya kalkıyor! Çok yanlış.
Avrupa’da polis bu tür olaylarda kararlı ve insiyatif sahibidir. Roma’da, Paris’de, Amsterdam’da; polisler görmüştüm vaktiyle. Öyle bizim polislerimiz gibi sert görünümlü değillerdi.
Güler yüzlü, toplumla şefkatli ilişkiler kurmuş; ilk görüşte bunlar nasıl güvenliği sağlarlar diyeceğiniz insanlardı.
Ama onları metrolarda, sokaklarda; kapkaççılara müdahale ederken gördüğünüzde, ne kadar etkin ve kararlı olduğunu görür, takdir etmeden duramazdınız.( Keşke büyük kentlerde milletin korkulu rüyası haline gelen kapkaç terörüne karşı, böyle etkin davranışlar görebilsek!)
Hele Amerika’da( gözümle görmemekle birlikte, reality şov’lardan izlediğim kadarıyla); eğer bir suçlu bir insanın canına tehdit oluşturuyorsa, polis hiç tereddütsüz çekip suç girişiminde bulunanı vuruyor!
Adana’daki bu bıçaklama olayında toplum vicdanı yara aldı.
Artık oturup bir ders çıkaralım.
Konunun uzmanı olmasak da, sağ duyumuz şöyle söylüyor:
Saldırgan rehin aldığı kişiyi vurmakla, bıçaklamakla tehdit ediyorsa; polis onun rehinesine zarar verecek bir hareket yapmasına fırsat vermemek için fiili müdahalede bulunmadan, ikna etmeye çalışır.
Ama bir kez saldırgan harekete geçtiyse, güvenlik görevlisi artık ondan hızlı davranıp, onu etkinsiz duruma getirecek hareketi yapmalıdır. Öldürmek gerekli değildir, yaralamak herhalde yeterli olacaktır.
Vatandaşımızın can güvenliği, Anayasal bir haktır.
Polis veya jandarma gibi kurumların varlık nedeni; can ve mal emniyetimizi sağlamaktır.
Umarım ki bu teşkilatlardaki akil kişiler bu olaydan bir ders çıkarsınlar, polis eğitiminde bu olayı örnek alarak; ileri ülkelerdeki teşkilatların tecrübelerinden materyaller alarak aktarsınlar.
Şahingöz- Ekim 2002