..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnızlık güzel birşey, ama birilerinin yanınıza gelip yalnızlığın güzel birşey olduğunu söylemesi gerekir. -Balzac
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Uzay > Levent Ölçer




7 Kasım 2010
Dünya İnsan İçin Güvenli mi?  
Aslında insan dünya için güvenli mi diye bir başlık ve konu da yazabilirdim.. Hmmm.. Neden olmasın, belki sonra..

Levent Ölçer


Aha da gördük.. 10 km çapında bir kaya topu bize tam gaz geliyor-ne yapacaz?


:AHDA:
15.10.2009 tarihinde blog sayfama (http://grimaden.blogspot.com/) yazdığım bir yazıyı paylaşmak istedim. Ah şu Japon Animeleri yok mu?

****

Dünyayı bir gemiye benzetirsek bu gemi yolcuları için ne kadar güvenli?

Cevap rahatsız edici olsa da bu gemi aslında pek güvenli değil. Bana inanmayan dinozorlara sorabilir.. Hay Allah.. Onların nesli bir meteor tarafından tüketildi değil mi? Geriye sadece fosilleri kaldı..

Anlayan şimdiye kadar anlamıştır ne demeye getirdiğimi.. Dünya özellikle uzaydan gelecek meteorlara ya da güneşten gelecek ciddi bir fırtınaya karşı o kadar da güvenli değil.

Elbette güneş ya da meteorların dünya üzerindeki tüm yaşamı tehdit edecek ölçüde bir sorun çıkarma ihtimali çok düşük. Ama bu ihtimal hala var ve insan ırkının soyunun devamı söz konusu olduğunda önlem almadan geçirdiğimiz her dakika cepten yediğimiz bir dakikadır.

Güneş patlaması riski meteorların sorun çıkarma riskinden daha düşük olsa da hala var. Ama beni asıl düşündüren büyük bir meteorun dünyaya çarpmasının yaratacağı sorun.. Sorun demişken kast ettiğim şey insanın soyunun yokoluşu bu arada-bilginiz olsun. 10 km çapında bir meteor dünyaya tosladığında vurduğu yerde 100 km çapında bir krater oluşturuyor. Şimdi bunun yukarı kaldırdığı tozu ve krater dışında çok daha geniş bir alana patlama şiddeti ve daha küçük göktaşlarını yağdırdığını da ekleyin.. Etkiler bölgesel değil küresel boyutta olacaktır. Eğer meteor içeriği ağır malzemeyse ve asitli bileşikleri de atmosfere salıyorsa Allah rahmet eylesin..

Bugün dünya çevresindeki boyu 1000 metreyi bulan-geçen çok sayıda asteroidin farkındayız ve bunların hiçbiri şimdilik bir tehlike oluşturmuyor. Lakin hala yakın çevremizdeki her yeri göremiyoruz. Gözlem bütçeleri ve imkanları hala yeterli değil.

Gözlem bütçeleri ve gözlem imkanları tavan yaptı ve her yeri görüyoruz varsayalım. Aha da gördük.. 10 km çapında bir kaya topu bize tam gaz geliyor-ne yapacaz?

Benim derdim de tam olarak bu. Ne yapcaz.. Elbette bir sürü teori mevcut bir meteoru durdurmak-saptırmak için.. Nükleer patlamlarla içten yok etmek-füzelerle vurmak-lazer ile ısıtıp yörüngesini saptırmak-kütle hızlandırıcı bir sürü robot ünite ile rotasını değiştirmek.. vs..

Lakin bütün bunların yanında bence artık bu geminin bir cankurtaran botuna ihtiyacı var. Artık sadece bu emektar ve cefakar gezegene güvenmekten daha fazlasını yapmalıyız. Artık insanoğlunun dünyanın dışında-uzayda-diğer gezegenlerde yaşamayı öğrenmesinin zamanı geldi. Çok geç olmadan uzayda yaşamayı-uzayda bir yaşam tarzı inşa etmeyi başarmamız gerekiyor..

En azından ayda minik bir uluslararası koloni kurmanın vakti çoktan geldi.. Mars'a ayak basmanın vakti geliyor.. Suni yerçekimi ve uzayda tarım çok mu imkansız konular? Kolay değiller elbette ama mümkünler.

Her yıl yüz milyarlarca doları savaşa yatıran dünya -burnunu dibindeki ayda bile bir koloni kuramış- zavallı bir uygarlık benim gözümde..

Bu arada şunu da ifade etmek isterim: Adı geçen olası bir meteor felaketi dünyayı değil sadece insanı yok edecektir. Yani dünya birkaç yüzyıl sonra yeniden durulup yeşerecek ve yeni hayatlarla yeni bir mevsime merhaba diyecek.. Bir gün başka bir canlı türü müzelerinde yanındaki kızına bizim fosillerimizi ya da uygarlığımızdan geriye kalan arkeolojik buluntuları gösterip "vah vah. bak bunları da dinozorları öldüren metorlardan biri öldürmüş" diyecek..

Kime diyorum ben! Alooo!

.Eleştiriler & Yorumlar

:: :))
Gönderen: Serpil Başol / ,
12 Kasım 2010
Hem güldüm hem kendimize acıdım hem de düşünüm...Blogunuzda da okumuş olabilirim bu yazıyı ama olsun tekrar okumaktan zarar gelmez:))Güzeldi...

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
10 Kasım 2010
Okurken hem endişelendim, hem de meraklandım. Bir de ben sorayım: Gerçekten biz ne yapacağız?... Selam ve saygılarımla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın uzay kümesinde bulunan diğer yazıları...
Uzayda Hayat Var mı?

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sevgi, Mutluluk, Özgürlük ve Hayat Üzerine Felsefe
Tanklamak Ne Demek?
Ya İstiklal Ya Ölüm
Uyanıklık
Ölüm / Kalım
12 Fransız ve Mükemmel Dünya
World Of Warcraft Yazısı
Zenginler Klübünden Bir Şerefsizin Böbürlenmeleri
Türkiye Nasıl Kurtulur?
30 Mart Geçti Şimdi Ne Yapacağız?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Barbar Conan'ın Ölüm Şarkısı [Şiir]
Her İnsan Öldürür Sevdiğini [Şiir]
Tatlı Sert [Öykü]
Zeytin Karası [Öykü]
1996 Yılı [Öykü]
2012: Ölülerin İntikamı [Öykü]
Ufuklar: Kırmızı Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ın Akıncıları: Altıngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaşları (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin İntikamı (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon İldar'da buluşuyor. 07/10/2017 tarihinde şimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadım. . . 2 senedir yazar tarafım ölü. oysa oldugum şeyler içinde olmayı en sevdiğim şey yazar olmaktı :) Toprağı bol olsun.

Etkilendiği Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.