..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaşam ırmağıdır. -Henry Ward Beecher
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Tarihe Yön Verenler > Emine Pişiren




30 Ağustos 2010
Gerçekten O Köy Bizim Köyümüz Mü?  
Emine Pişiren
Türkiye ile uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan bu "...Türk Köyünün hikayesi de oldukça ilginç geldi bana: Bundan 324 yıl önce 2. Viyana Kuşatması sonrası yaralı bir Yeniçeri askerini ölmek üzereyken buradaki halk tarafından tedavi edilip bakılıyor. Bir süre sonra burada yaşayan bir İtalyan kızla evlenen Yeniçeri..."


:BDAF:


Zaman zaman internette eski gazeteleri okumaktan zevk alırım. Bazen öyle ilginç haberlere tesadüf eder ki gözlerim, işte bir tanesini sizinle paylaşmak isterim. Hem de günün manasına ve değerine çok uygun düşüyor. Hani çocukluğumuzda hep bir ağızdan bir marş söylerdik. İçimize yayılan bir sıcaklık olurdu. Bu sıcaklıkla hiç tanımadığımız köyleri düşünürdük. Bizim köyümüz olan o köyleri düşlerdik. Ve… Ahmet Kutsi TECER'İN yüreklerimize hece hece, duygu yüklediğimiz şiirini coşkuyla söylerdik:

Orda bir köy var, uzakta
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür.

Orda bir ev var, uzakta
O ev bizim evimizdir.
Yatmasak da, kalkmasak da
O ev bizim evimizdir.

Orda bir ses var, uzakta
O ses bizim sesimizdir.
Duymasak da, tınmasak da
O ses bizim sesimizdir.

Orda bir dağ var, uzakta
O dağ bizim dağımızdır.
İnmesek de, çıkmasak da
O dağ bizim dağımızdır.

Orda bir yol var, uzakta
O yol bizim yolumuzdur.
Dönmesek de, varmasak da
O yol bizim yolumuzdur.

Evet bir köy var çok çok uzaklarda. O köy, bizim köyümüz Anayurt Türkiye’den km’lerce mesafede hala varlığını hissettiriyor. Akdeniz’in lacivert sularına bir çizme gibi uzanan bir ülke olan, İtalya Avusturya sınırında bir kayak merkezinin bağlı olduğu bir İtalyan köyüdür. Bu köyün adı MOENA… Ve bu köyün insanları tam 324 sene bir TÜRK gibi yaşamaktalar. Evet, yanlış duymadınız. Bu köyün tamamı TÜRK. Yaz aylarında nüfusu 2 bin 600, kışın ise 14 bine çıkan İtalya'da Manzori Dağları'nın eteğinde kurulmuş adı Moena olan Türk Köyü…
Hürriyet/Milliyet Gazetelerinin dışında diğer haber ajanslarının da bildirdiklerine göre, sokakta röportaj yapıldığında, her insan “Türkiye doğumluyum” yanıtını veriyorlarmış. Bu yanıtı okuyunca öyle muhteşem bir duygu yayıldı ki bedenime. Daha sonra da sol yanım “milli duygularımızla” kabarıverdi.
Türkiye ile uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan bu Türk Köyünün hikayesi de oldukça ilginç geldi bana:
Bundan 324 yıl önce 2. Viyana Kuşatması sonrası yaralı bir Yeniçeri askerini ölmek üzereyken buradaki halk tarafından tedavi edilip bakılıyor. Bir süre sonra burada yaşayan bir İtalyan kızla evlenen Yeniçeri, 'Osmanlı erkeği' görünümüyle ev yerine eşiyle bir çadırda yaşamayı tercih ediyor.Gün geliyor ve yeniçeri kasabanın ağası seçiliyor. O kasabanın yönetiminde sorumlu zalim bir dük varmış, yani o köyü yöneten derebeyi Ausburg Dükünün askerleri, halktan haksız yere vergi almaktaymış.
Yeniçeri bu toplananı haksız vergilere karşı halkı, örgütler ve ayaklandırır, dükalık sistemini ortadan kaldıran yeniçeri bölgede kahraman ilan edilir.Lakin Osmanlı Yeniçerisi vazgeçer mi örf ve adetlerinden. Kırk yıllık veli olur mu deli? Kıldan bir çadır yaptırmış, başından sarığı hiç çıkartmaz olmuş, belindeki kılıcı ise onun şanı, şeref, gücünü kanıtlar olmuş. Osmanlı Yeniçerisi halka adaletli davranarak yörenin insanına kısa zamanda sevdirmiş kendisini. Öyle ki, o yöre halkı onu çok benimsemiş gönüllerindeki yeri en baş köşe olmuş..
İşte bu Türk Köyünün tam 324 yıldır bu gelenekleriyle varlığını o yeniçerinin adetlerine göre sürdürmeye devam ediyorlar. Öyle ki, Moenalılar,Anadolu’nun bazı yörelerinde uygulandığı Türk örf ve adetlerini çok benimsemişler halen sürdürmektedirler. Örneğin; kız istemeye giden aileden “başlık parası” istenmekte, bunun adına da “töremiz” denilmekte. Hatta köyden başka köylere gelin giderken “Alabastia” adı altında bir geleneksel törenleri uyguluyorlarmış.

Bu törenlerdede, gelinin dışarıya çıkabilmesi için köyün büyüklerinden “adları sultan olan” izin alınmadıkça asla, gelin kız köyün dışına çıkamıyormuş. Köydeki büyüklerin kılık ve kıyafetleri aynı” Osmanlı Sultanlarının” kıyafetlerine benzemeleri de geleneklerinin en önemli unsurlarındanmış…Her yıl düzenlenen bu törenlerde köy baştan aşağı “ay yıldızlı Türk Bayrakları” ile donatılıyormuş.
Bunları okudukça inanın imrendim. Hele hele güzel yurdumun son yıllarımızda yaşadığı talihsizlikleri, bin yıldır birlikte yaşadığımız bu mozaik kültürü ayrıştırmaya çalışan zihniyetleri düşündükçe İtalya’daki Türk Köyünün varlığını hissetmek, göğsümü kabartıp gururlandırdığı gibi, ruhumda ayazları da birlikte getirdi…KEŞKE, diye bir sözcük dudaklarımda bir fısıltı olarak tutsak kaldı…
Bu düşüncelerden sonra hem gözlerimin nemlenmesine,hem de sesimin titremesine engel olamamıştım, binlerce şehit aklıma düşünce, bu nasıl mümkün olabilir diki?

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!..

(-Bu yazımın Belçika’daki Türkler ve Asya’daki Türklerle ilgili yazı dizisini, önümüzdeki günlerde yayınlayacağım-)


Emine PİŞİREN/Edremit-Akçay
30.Ağustos.2010

Not: Yazıma esin olan Milliyet/ Hürriyet Com sitelerine ve resimlerini alıntı yaptığım aşağıdaki adrese sonsuz teşekkürler.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=428328

.Eleştiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
30 Ağustos 2010
Teşekkürler. Ben de çok duygulandım. Başka bir ülkede de olsa tabii ki o köy bizim köyümüz. Bu arada aklıma Türkiyedeki kendi köyüm geldi. Trakya'da gariban bir köydü. Şimdi ise belde. Tek katlı evler gitti sefer tası gibi apartmanlar yükselmeye başladı. Çocukken yüzdüğümüz, balık tuttuğumuz deresinde şimdi kurbağa bile yaşamıyor. Çünkü oralar artık sanayi bölgesi. Komşuluk, dostluk ve tabii adetler birer birer ortadan kalktı. Çıkar esasına dayalı ikincil türden ilişkiler hakim oldu. Üzülüyorum hem de çok üzülüyorum kayıplara, ama ne yaparsın elden bir şey gelmiyor. Selam ve saygılar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın tarihe yön verenler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yanan O Küçük Kız Hala Yaşıyordu
Yanan O Küçük Kız Hala Yaşıyordu
Atatürk ve Rus Lideri Lenin Dostluğu
Benim Adım Ata Değil!..
Bedeli Çanakkale'de Altın Olarak Ödenecektir!..
Yanan O Küçük Kız Hala Yaşıyordu

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Osho Yaşadığı Zaman Demiş ki...
Kırk Yıl Sonra Özgür Olacaktım
Şayet Bir Kadın, Bir Erkeğe Tecavüz Ederse - 1 -
Şimdi Aşkı Göze Alabilir Misiniz?
Hayat Ateş Üstünde Yol Almaktır - 3 -
Tarihteki İlk Kadın Şair Sappho
Konfüçyüs'ün Hayatı ve Dünyadaki Beş Ağır Suç
Asla Başın Öne Eğilmesin!..
Hayat Ateş Üstünde Yol Almaktır. - Birinci Bölümü -
Nasılsın Görüşmeyeli?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Adamdan Saymışız [Şiir]
Ah Ulan Istanbul! [Şiir]
7. Didim Şiir ve Şairler Buluşması [Şiir]
Çekinme Söyle [Şiir]
Yağmur Kuşu Suskunluğu [Şiir]
Hangi Dua İle Sana Gelelim? [Şiir]
İsterdim [Şiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Şiir]
Madem ki... [Şiir]
Git Demene Gerek Yok [Şiir]


Emine Pişiren kimdir?

Yazmayı, okumayı ve birikimlerimi paylaşmayı seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köşe yazarıyım. Bazı web sayfalarında da edebiyat adına paylaşımlarım yayınlanmaktadır. Sevgi ve ışık sizle olsun.

Etkilendiği Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvın Yalom, Dale Carneige, Doğan Cüceloğlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Emine Pişiren, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.