..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Şiir > Yaşam > Sevgili Özbek




23 Ocak 2010
İnsan Olmak  
Sevgili Özbek

:BBGB:
, Kaan, "Evrim sürecimde ki basamakları insan olmaya doğru yönlendirdikçe seni anlıyorum" diye bir mesaj yollamış bana. Hem çok etkilendim, hem çok hüzünlendim, hem de düşündüm.

Sahi nedir insan olmak ? Bilgiler edindiğim kaynaklardan ve kendi yolumdan …

"And olsun güneşe ve aydınlığa, ardından gelmekte olan ay'a, onu açığa çıkardığında gündüze, örtüp bürüdüğünde geceye, cahiliyet devrine ait her şeyi çiğniyorum"

İnsan, beyni, bedeni, duyguları ve ruhuyla vardır. İnsanı tamamlayan bu nitelikler, insan olmanın temel taşlarıdır. İnsan doğmakla insan olunmaz. İnsan olmak, sonradan kazanılan bir vasıftır. İnsan yaratılışından itibaren sürekli gelişmek ve arınmak zorundadır. Yaratılış olarak aynı vasıflarda temiz doğan insanlar, (bizler) insan olmak için sonradan kazanılan tüm kötü karakterler, kişilikler, ve duygular, kısaca insanlara (tüm yaratıklara) zarar veren tüm kötü nitelikler ve hayvani vasıflarından arınmaktır. Bu da bilgi gereksinimiyle, kendi iç dünyasında, kalbinde güzellikleri yaratmakla olur. İslam bilim adamı Ali Şeriati, "sevgi, bilinçlice bir bağ; apaçık, duru bir görmenin sonucudur" der. İnsan sevgidir, sevgiden ibarettir. İnsanları sevmek duygusundan geçer insan olmak.

Günümüzde ezberlenen insan tipleri, genel olarak yoz ve bağnazdır. İnsanlar, ezberlenmiş ve edilgen fikirlerle yaşamaya devam ettiklerinden, insan olmak vasfı için uğraşan insanlara daima zarar verirler. İnsanları ayırmadan sevmek, onları can bilmek, onları hataları ve eksiklikleriyle sevmek, onları anlamak yetisi, insanın yıpranmasına sebebiyet verdiği gibi, onu bu niteliklerinden (niyeti) dolayı da taşlarlar. Hatta bu iyi niyetli insanları güruhlar kendileri gibi görmek isterler. İnsanı insan yapan, etten ve kemikten olan bedeni değil, bu bedendeki duruşu, tavırları, fikirleri, ahlâkı ve onu yönlendiren beyni ile beynindekileri telaffuz eden kalbi, ruhu ve dilidir.

"İnsan ruhu kandil, bilim onun aydınlığıdır" diyor Farabi.

İnsan olmak yolunda, fikirler ve kendine inanış, iyi yüreklilik ve doğru olma alışkanlığıdır. Bayağı insan olmak çok kolaydır, kolayca yayılır ve bulaşıcıdır. Fazilet sahibi insan olmak ise zordur. Fazilet kolayca insanlara bulaşmaz.

Maslow şöyle der, "insanın varoluş nedeni kendisini gerçekleştirmesidir."

İnsan olmak, inancın en temizi ile karşılık beklemeden varacağı yola aşk ile bağlanmaktır. Bütünleşmektir kalbi ve vicdani ile. Heidegger’e göre kendini bulan ve seçim yapabilen insan "kendi gibi" bunu başaramayan güruhlar ise "herkes gibi" olur der. Bu anlamda kendi olmak ve kendi gibi yaşamaktır insan olmak. İnsan olma vasfı, insanın yaratılışından bu yana devam etmektedir. Yanlış düşüncelere sahip, bedeninden dolayı insan dediklerimiz (beşer), yanlış fikirlerle, kendi bencil çıkarlarından öte, birileri için ve onlara göre desinler diye yaşadıklarından, faziletli insanları, insan olmak için yol alan bireyleri yadırgarlar. Çünkü, onlar, kendileri gibi olamadıklarından, istedikleri gibi yaşayamadıklarından, hep birileri için yaşadıklarından, şu veya bu ne diyecek korkusuyla birilerine göre davrandıklarından, insan olma yolundakileri kendi yanlarında görmek istemezler. Mevlana şöyler der, "ey aymaz kişi, taşın nasıl bir şeyden haberi yoksa, senin de düşünce dünyasından haberin yok. Sen düşünce dünyasından gâfilsin. Çünkü sen bir şekilden, kalıptan ibâretsin; akıldan payın yok. Sen, insan huylu değilsin, insan şeklinde bir yaratıksın".

"Düşünce üretemiyorsan susmayı öğren."

İnsan, insan olma yolundaki karşılaşacağı zorlukları tek başına aşarken, kendini yaralayan manevi hasarları zor tamir edeceğinden, bu uzun ve tehlikeli yolda karşılaşacağı tüm engelleri tek başına aşmak zorundadır. Ya da kendisi gibi olan insanları bulacaktır. İnsan olma yolundaki patikaları keşfettiğinde fazilete erişecek, yaratıcı olma ve fikir üretme sanatına gelecektir. "Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır" der Bayezid-i Bistami.

O zaman gerçek insan, varlığını ve yaşamını bütün insanların yaşamıyla bütünleştiren, onları her şeye “rağmen” seven ve onların yararına çalışandır. Onları severken içindeki bütünlüğe ulaşandır. Sevgiyle birlikte bilgiye, bilime varandır. Dr Faruk Saleem şöyle der, "Zihin fukara olursa, fakir ukala olur." O zaman sen bilgi olmak zorundasın. İnsan olmak, OLMAK’tır. Bilgidir… İnsan olma yolunda çabalayanlara Tanrı yardımcı olsun.

20/01/2010

Sevgili Özbek





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yeni Yıl Teraneleri
Yaşanmışlık Tezi
Sana Gelişim
Anne...

Yazarın şiir ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sevgi Nedir
Nevruz Bayramı (Anı)
Bahar-ı Düş Lütfen
Baş Öğretmen Atatürk
Feodal Kırıntılar
Kars"ı Yaşamak
Dünden Kalma Aşk Bu
Dar Ağacında Üç Fidan
Dışarıda Kar Var
Yokluğunun Özdeşi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aşkın Halleri I (Ağrı Dağı) Anneme İthafen... [Öykü]
Seyr-i Sefer [Öykü]
Güneşin Üvey Çocukları [Öykü]
Sevgili [Öykü]
Âşkın Şehidi [Roman]
Ayrılık [Deneme]
Göydağ"da Yağmur Yağdı Gözlerime [Deneme]
Kadın Kim Edebiyat Kim * [Deneme]
İnternet ve Biz [Deneme]
Bayram Gelmiş [Eleştiri]


Sevgili Özbek kimdir?

Siir yaziyorum, ve hikaye denemelerim var. Amacim gerçekten yazabilmek.

Etkilendiği Yazarlar:
Nazim Hikmet Ran ve gerçekten yazan her yazar


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Sevgili Özbek, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.