..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız. -Atatürk
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Toplumsal Olaylar > Seval Deniz Karahaliloğlu




25 Ağustos 2006
Yücel Aşkın, Yazıbaşı Kültür Şenliğinde Halkla Söyleşti  
Bu yıl, 6. gerçekleştirilen Yazıbaşı Kültür Şenlikleri kapsamında, Yazıbaşı Beldesine davet edilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın, ‘Türkiye ve Üniversitelerimiz’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Seval Deniz Karahaliloğlu


‘Sizin yaşlarınızda bize, eğitimden önce ailemizin bize verdiği öğreti, ‘bu topluma karşı borçlarımızın olduğu yolundaydı’. Bu toplum, bizi sınırlı kaynaklarıyla var etmiştir. Sizin de buna karşılık, bu topluma vermeniz gereken şeyler vardır. Bu resmi bir politika olmuştur. Bunu evde de, ilkokulda da söylemişlerdir. Ben sizin sorduğunuz soruyu hayatımda kendime hiç sormadım. Benim için yurt dışına gidip yerleşmek imkanı vardı. Ama ben kalkıp İstanbul’dan 16000 km. ilerde Van’a gittim ve oradan geriye dönmek bana ‘ihanet’ gibi geldi. Bu bir seçim, bir yaşama tarzı. Biz hiçbir şeyi başkalarından beklemedik. Toplumun tümünün belli bir noktaya gelmesi için çalışmayı amaç edindik. Bana sorarsanız ben bunu yapın derim.’


:BGFE:
Yücel Aşkın, Yazıbaşı Kültür Şenliğinde Halkla Söyleşti

Seval Deniz Karahaliloğlu

Bu yıl, 6. gerçekleştirilen Yazıbaşı Kültür Şenlikleri kapsamında, Yazıbaşı Beldesine davet edilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın, ‘Türkiye ve Üniversitelerimiz’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye, Yazıbaşı Belediye Başkanı İbrahim Cinkılıç, çeşitli sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, kalabalık bir öğrenci topluluğu ile çok sayıda vatandaş katıldı. Büyük bir sevgi gösterisiyle karşılanan Yücel Aşkın, Yazıbaşılılar ile yaptığı söyleşide, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu ve üniversiteleri değerlendirdi.

Türkiye’nin çok zengin yeraltı ve yer üstü kaynaklarına sahip olduğu halde, bu kaynakları yeterince kullanamadığına işaret eden Aşkın, Türkiye’nin dışarıdan gelen müdahaleler doğrultusunda yönetildiğini vurguladı. Stratejik bir konuma sahip olan ve kritik bir coğrafyada bulunan Türkiye’nin içinde bulunduğu bu hassas konumu iyi değerlendiremediğine dikkat çekti. Sürekli dış müdahalelere açık tarım politikaları ile Türkiye’de tütün, fındık, pamuk, şeker pancarı, turunçgiller, hayvansal ürünler ve buğdayın bilinçli olarak bitirildiğini ve şimdi sıranın zeytin yetiştiricilerine ve zeytinyağı sektörüne geldiğini söyledi. Uzmanlık alanı Ziraat Mühendisliği olan Yücel Aşkın, dışa bağımlı tarım politikaları ile Türk Tarımının bilinçli olarak çökertildiğini savundu.

Türkiye’nin çok ciddi bir gençlik potansiyeline sahip olduğunu ve buna karşın bu genç nüfus için yeterli istihdam alanlarının yaratılmadığını kaydeden Yücel Aşkın, resmi rakamlara göre kaydedilen %8’lik işsizlik oranının gerçekte %73 oranında olduğunu söyledi. Dengesiz gelir dağılımına dikkat çeken Aşkın, Türkiye’de insanların ancak yaşayacak kadar bir gelire sahip olduğunu ve kendi topraklarında kiracı durumuna düşürüldüklerini sözlerine ekledi.

Gelir dağılımda, en ciddi darbeyi üniversitelerdeki bilim adamlarının yediğine dikkat çeken Yücel Aşkın, bilimsel araştırmalara ayrılan fonların büyük ölçüde azaltıldığını söyledi. Yaratılan bu olumsuz koşullardan en çok araştırmacıların etkilendiğine ve bilim adamlarının yurt dışına gitmeye zorlandıklarını kaydetti. Komik olarak nitelenebilecek ücretlere mahkum edilen bilim adamlarının insanca yaşayabilmek ve daha iyi koşullarda araştırma yapabilmek için yurt dışına çıktığını ve sonuçta ciddi bir beyin göçü yaşandığına dikkat çekti.

Söyleşi sırasında halktan ve öğrencilerden gelen çok sayıda soruyu yanıtlayan Yücel Aşkın, bir öğrencinin beyin göçü ile ilgili ne düşündüğü sorusuna şöyle cevap verdi. ‘Sizin yaşlarınızda bize, eğitimden önce ailemizin bize verdiği öğreti, ‘bu topluma karşı borçlarımızın olduğu yolundaydı’. Bu toplum, bizi sınırlı kaynaklarıyla var etmiştir. Sizin de buna karşılık, bu topluma vermeniz gereken şeyler vardır. Bu resmi bir politika olmuştur. Bunu evde de, ilkokulda da söylemişlerdir. Ben sizin sorduğunuz soruyu hayatımda kendime hiç sormadım. Benim için yurt dışına gidip yerleşmek imkanı vardı. Ama ben kalkıp İstanbul’dan 16000 km. ilerde Van’a gittim ve oradan geriye dönmek bana ‘ihanet’ gibi geldi. Bu bir seçim, bir yaşama tarzı. Biz hiçbir şeyi başkalarından beklemedik. Toplumun tümünün belli bir noktaya gelmesi için çalışmayı amaç edindik. Bana sorarsanız ben bunu yapın derim.’

Ortadoğuda yaşanan savaşla ilgili olarak Türkiye’nin alması gereken tavır hakkında ise ‘Korkarım, bu sorduğunuz sorunun cevabını dışişleri bakanlığı da bilmiyor’ diyen Aşkın, sorunun cevabının 1930’lu yıllarda istikrarlı bir dış politika izleyen Türkiye’nin o günkü siyasi tavrında aramak gerektiğini söyledi. ‘Mustafa Kemal Atatürk o dönemde, hiç yurt dışına seyahat yapmamıştır. Kurduğu iki tane uluslararası pakt vardır. Bir Sadabad Paktı. Öteki de Balkan Paktıdır. Özet olarak, Atatürk’ün o dönemde yaptıklarına iyi bakmak lazım..’ dedi.


.Eleştiriler & Yorumlar

:: Yüreğine sağlık Seval
Gönderen: Taki Akkuş / İstanbul/Türkiye
28 Ağustos 2006
İnsanın umudu kendisidir. Başkalarından beklenilen umut ülkemizi bu hallere getirdi. Söyleşin bu konuda başka bir anlam içeriyor bence. Bu yazıyı herkes okumalı bence, okuduktan sonra da kendince, kendisini ve ülkesinin içinde bulunduğu durumu sorgulaması gerekir. Yüreğine kalemine sağlık.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplumsal olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sahibinden Az Kullanılmış "İkinci El" Stratejiler
Ali Poyrazoğlu : Ne İşimiz Var Tanımadığımız Adamlarla?
Tiyatro Topluluklarına Yeni Bir Seçenek : Tepekule Sahnesi
İnsana Yatırım Yapan Yazıbaşı Kültür Şenliği

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
'Kafkas Tebeşir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Bir Varmış Hiç Yokmuş
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Şensoy
Ermişler Ya da Günahkarlar, İyilik Ya da Kötülüğün Dayanılmaz Lezzeti…
Uluslarararası İzmir Festivali 20. Yaşını Kutluyor.
Sineklidağ"ın Efsanesi : Keşanlı Ali"nin İbretlik Öyküsü
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düşlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasını Taşıyan Onurlu Bir Sanatçı : Rengim Gökmen
Tek Kişilik Oyunların Efsane İsmi : Müşfik Kenter
İlhan Berk"in Şiirleri ve Sait Faik"in Öykülerini Gravürde Eriten Adam: Fatih Mika

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İbneler ve Çocuk Cesetleri [Şiir]
Komşu Çocuğu [Şiir]
Bir Bardak Soğuk Suyun Hatırına… [Şiir]
İhtiyaçtan [Şiir]
Deli mi Ne? [Şiir]
Sakız Reçeli Seven Yare Mektuplar [Şiir]
Bir Nefes Alıp Verme Uzunluğunda… [Şiir]
Lord'umun Suskunluğunun Sebeb-i Hikmeti... [Şiir]
Pimpirikli Hanımın, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Şiir]
Yere Göğe Sığamıyorum… [Şiir]


Seval Deniz Karahaliloğlu kimdir?

Bazı insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doğal bir ihtiyaçtır. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatımla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. İşte bu kadar basit.

Etkilendiği Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doğru bilemem ama beyinsel olarak beslendiğim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla İlhan, İlber Ortaylı, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.