..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen şey o kadar çirkindir ki onu her altı ayda bir değiştirirler." -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Haziran 2023
Totemi Dil 17  
Bayram Kaya
Âdem totem adı yılan olan bir grup ya da grup temsilcisi kişi tarafından aldatılıyordu. Gerek Âdem gerek Yılan grup insancılığı ve grup temsilcilikler tekleşmiş yalınlaşmış giydirilmiş isimlerdi.


:BGH:
Aslında Âdem "yılan" denen "hayvan" tarafından aldatılmıyordu. Yılan Âdem ve Hava öyküsündeki üçüncü figürdü. Belki de yılan totemle grup ittifakı birleşmeyi en çok isteyen patojendi (hastalık yapıcılık değil de bu işi yapmaya hevesli).

Öyküde iki Hava ve iki tür yiyecek sunma seremonisi vardır. Hava'nın biri Adem'e Elma sunarken bir diğer Hava modeli Adem'e buğday sunar. Burada anlatıcı grubun kendisini erkek olan Adam şeklinde takdim ettiklerini unutmayın.

Eğer bir Hava bir Adam'a buğday sunuyorsa, bilin ki bu Hava buğday yetiştiren Âdem grubunun Hava'sıdır. Kendisine buğday takdim edilen Âdem de Totem yiyeceği elma olan, elma yetiştiricisi grubun Adem'idir.

Şimdinin dini söylemiyle bir totem grubun, başka totem grubun elinde verileni yemesi ona dokunması günahtı haramdı. Totemi diliyle söylersek tabuydu. Yani yasaktı. Elma üreticisi grubun Hava'sı elinde elma yemek izolasyon kuralları gereği çoban grup Adem'e ve çoban grubu Hava'larına yasaktı.

Buğday üreticisi tarımcı bir Dumuzi elinde buğday veya diğer bir koyun üreticisi ikinci bir çoban grup Dumuzi‘nin elinde koyun ürünü yiyecekler yemek de Elma üreticisi Hava grubuna yasaktı. Yasaklar da anlaşılır bir totemi sosyolojik yasaktı.

Öykü anlatıcısı ve öykü dinleyicisi olan ittifak içindekiler, öykü içinde anlatılan bir totem hafızayla totemi bir tabunun yasak bilincine sahiptiler.

Öykücüler o dönemde herkesçe bilinen bu sosyolojik geçmişin tabusuna dayanarak hikâyeyi anlatıyordular. Herkes Adem'in elma yemekle ne yediğini, yani yasak elmanın ne gibi bir anlama geldiğini biliyordular. Öykü ortak anılı birleşme imiydi.

İttifak içinde ve ittifaktan beri Âdem ve Adem'in buğday grubu ile diğer Yılan grubu, Elma yetiştiren totem grup, Marul grubu "İnsan adı almakla, insan olmakla" eşitleşmiştiler. Totem dönem eksenli izole etnik ayrışmalar İlah'tan olan, ilah melezi olan "insan" söylemli yeni bir anlam içinde "insan" söylemi de "izole" edilmişti.

Fakat ittifakın El mülkü söylemli hikâye anlatıcıları, yeni bir hikâye ve yeni bir tabu ile ittifakın kolektif alanın da çıkmışlardı. El mana anlayışlı kurgucu anlatıcılar, ön ittifaklı kolektif alanı, El mülkü yapacak olan zihniyetin öykücüleri ve anlatıcılarıydı.

Kolektif alanı El mülkü ya da özel mülk yapacak olan kurgucu öykü anlatıcıları, menfaatleri gereği öykü içine kodlayıp tuzaklama yapmakla uydurdukları tabu sal söylemler ile ön ittifaktan çıkmaları kolektif alana ihanetti.

Tuzak kurucu göçer kurgucular; somut, gerçek bağlaşmalar üzerinde olan ittifakın kolektif alan ölçülerine göre olan öyküyü kendilerine göre değiştirip ittifaktan ayrılmakla kendileri azıtıp sapıtmışlardı. Buna karşın El anlayışlı tuzak kurucular ittifakı kolektif alanı; azgınlık yolu, sapkınlık yolu diye kötülemişlerdi! Yavuz hırsız ev sahibinin sesini bastırmıştı.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 4
Ölçü 3
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 2
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.