..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliğinde müzik öğrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Kasım 2022
Kopya Yapılar 4  
Bayram Kaya
Yazı tura gibi para fırlatma örneği makro durumu değiştirmez. Oysa para atma yerine iki atomu sürecin içine dâhil edersek atomlar girişir. Girişme sonrasında mikro durum, yani öz değişir.


:FFG:
4
Anlatılanları kısa kısa bilmek gerekirse; entropi herhangi bir ortamda ısının iş yapamaz biçimde uzay zamana dağılmasıdır. Kuvvetler etkisi altında ısı (entropi) daima tek yönlüdür. Sıcaktan soğuğa doğru akar.

Entropili hal çok tedirgin bir durumdur. Ve evrende entropi soğuktan sıcağa doğru akmaz. Evrende entropi tersinmez. Bu durum zamanın geçmişe değil, geleceğe doğru akması demektir.

İzole sistemlerde entropi artar. Vücudumuz gibi, Dünyamız gibi özel bağıntılı kısmen izole sistemler tam bir izole sistem değildirler. İzole sistemler içine ne ısı giriş çıkışı olur, ne madde giriş çıkışı olur.

Düşük entropili bir durum en düzenli yapılardır. Düzenli yapılar tedirginliği belli bir düzey sınırları içinde sakin tutarlar. Tedirgin enerji yani entropi sayısız bileşim kombinasyonları verir.

Düzenli yapılar düşük tedirginlik içinde olmaları nedeniyle yapabilecekleri kombinasyonlar yüksek entropili kuantum durumlara göre olabileceğine çok sınırlıdır.

Yani Barbie bebeğin kolu kopunca tekrar eski haline gelmez. Kuantum durum hem var oluş hem yok oluştu. Hem ölü hal, hem diri haldi. Siz bir ölçüm yapana dek ölü ve diri durumlar kuantum düzlem içinde üst üste olmakla süper vizörlü durumdular.

Düzenli yapılar kırılınca, ölünce entropi artar. Artan entropi nedenle (iş yapma yeteneğinin olmaması nedenle) kırılan kendi kendini onaramıyordu. Ölüler kendi kendisine dirilemiyordu. Kırılan bardağın entropisi artar. Artan entropi iş yapamaz hale gelmekti.

Vücut gibi dünya gibi tam izole olmayan özel bağıntılı sistemler kısmen açık, kısmen kapalı sistemlerdir. Kontrollü şekilde ve kısmen hem madde, hem enerji giriş çıkışı yaparlar.

Bu nedenle kendisini çevreden izole eden yapılar içinde suyun donması gibi suyun ısısını yani entropisini dışarı verip, entropiyi azaltan düzenli yapılar hep olanaklıdır.

Su donarken çevresine entropi (ısı) salar. Donmakta olan su ısı saldığı süre boyunca hep 0 derecede kalır. Buz ergir iken çevresinde ısı alır ve buz ısı alıp tamamen suya dönüşene kadar da hep sıfır derecede kalır.

Bildiğimiz kadarla evren kapalı bir sistem gibidir. Evrene ne dıştan bir enerji ve madde giriş olur. Ne de evrenden dışarıya bir madde enerji çıkışı olur.

Evren de entropinin artması demek en azından çok uzak bir geleceğe kadar, düzenli yapıların olmayacağı anlamına gelmez.

Yazı tura gibi para fırlatma örneği makro durumu değiştirmez. Oysa para atma yerine iki atomu sürecin içine dâhil edersek atomlar girişir. Girişme sonrasında mikro durum, yani öz değişir.

Örneğin bir karbon ile iki oksijen atomu birleşir karbondioksit oluşur. Karbondioksit karbon ve oksijen gibi her biriyle aynı tür işlev değildir. Karbondioksit yeni özellikte, yepyeni bir "işlev durum" oluşur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 4
Ölçü 3
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 2
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.