..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuşum; uçtum yuvadan... Artık ben nerede, eve dönme isteği nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Ekim 2022
Süreçlere Bir de Böyle Bakın 2  
Bayram Kaya
Bu nedenle kütle çekim kuvveti kütle büzüşmeli sıkışma vasıtasıyla kendisini oluşan kuvvete karşı ters bir ısı enerjisi ve ısı basıncı üretmekle; ısı ve ısı enerjisi basıncı kütle çekim kuvvet alanı etrafında; kütle çekim kuvvetini adeta elektro motor kuvvetine dönüşüyordu.


:BHE:
Bir dakika 60 saniyenin bileşimidir. Bir dakika 60 saniyenin ölümüdür. Diğer her bir saniyelerden 60 saniye 60 saniye ayrılmanın doğumudur. Bir saat te 60 dakikanın ölümüdür.

Planck zamanı kütle çekiminin diğer üç kuvvetten (üç bileşik kuvvetin) ayrıldığı doğum-ölüm anıdır. Kütle çekiminin doğumu, bileşik zamanlı alanın ölümünü yaşar. Bu da saniyenin; 0, 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 1’i kadardır. Yani 10 üzeri -43 saniyedir.

Atom kuantum bileşimli zamanların ölümüyle doğar. Moleküller de atom sal zamanların ölümüyle inorganik ve organik doğum olarak vardırlar.

Organik baz ve biyo moleküler de kendi aralarında bileşime katılan baz ve organik moleküllerin tekil yaşamlarının ölümleriyle organizma, hayattırlar. Toplumsal hayat türümüzün sürüye dek zamanlarının ölümü sonrası üreten toplumun doğmasıyla vardır.

Şimdi kaba ama okurun fizik kimya bilme çağrışımına seslenmekle anlaşılır bir örnek üzerinde bazı süredurumları belirtelim. Evrensel işleyiş içinde Güneş’in kütlesi, Bigbeng artığı gaz toz zerrelerinin kütle çekim etkisiyle bir araya gelip topaklanırlar.

Güneş ve Güneş’in topaklanması gaz ve toz zerrelerinin gaz zamanlı ve zerre zamanlı tekil ölümlerin içinde Güneş’in kütlesi doğar. Artık Güneş’in kütlesi bambaşka bir zaman boyutuna sıçramış olan bir alanın, alan etkili eylemler zamanının, sahnesi olacaktır.

Artık sürece Güneş’in dışında Güneş’in içine doğru kütle çekimi; içten dışa doğru da ısı basıncı ve ışık basıncı bir hacim Güneş’e egemendir. Bu kuvvetlerin etkisi altında Güneş yeni bir yaşam alanıdır.

Güneş dediğimiz yaşam alanı, Güneş’in kütle çekim kuvveti etkisiyle, Güneş’in kalbinde 15 milyon derece sıcaklığa ve 265 milyar barlık bir basıncın eylem ve yaşam alanı, döngülerine dönüşür.

Kütle çekimi dıştan içe doğru Güneş’i büzüp, güneşin sıfır değerli merkezinde Güneş kütlesini 3 km’lik çapa kadar küçültüp odaklamak ister. Güneş’in kütle çekiminin sıkıştırma işlemi Güneş’in içinde 15 milyon derecelik bir ısı niceliğine ve 265 milyar barlık bir basınç niceliğine neden olur.

İşte bu büzülmenin yarattığı ısı ve basınç, belli bir değer aşamasına geldikten sonra içten dışa doğru yarattığı ısı ve ışık basıncı nedenle, önce Güneşteki büzülmeyi durdururlar. Böylece Güneşin küçülme eylemi olan GEL hareketi tek düze bir küçülmenin çöküş hareketi olmaktan çıkar.

Nasıl? Güneş kütleli, kütle çekim basıncı nedenle Güneşin kütlesi içe doğru sıkışır. Güneş kütlesi içinde de bu sıkışmayı yapan kütle çekimi kuvvetinin tersi olan bir kuvvet doğar.

Yani Güneş’in yüzeyinden Güneş’in içinde doğru olan kütle çekim kuvvetine karşı kez de içten dışa doğru bir kuvvet doğar. Bu kuvvet bir aşama boyunca yer çekimi kuvvetine denk bir kuvvet olduğu zaman Güneş kütlesinin küçülmesi bu noktada durur.

Güneş içindeki ısı ve iç basınç sadece kütle çekimine karşı koymaz. Güneş içindeki hidrojen gazının çekirdeğini de eritecek olan bir sıcaklıktır. Bu ısı ve basınç Güneş içinde, çekirdek bileşmesi dediğimiz füzyonu başlatır.

Bu füzyonlarla kaynaşan 4 hidrojen çekirdeği, helyum 4 dediğimiz yeni bir maddeyi ve yeni bir atomu yani yeni bir helyum hayatını ortaya çıkarırlar. Yani Güneş ikinci bir aşamayla ikinci kez bam başka bir düzlem ve düzey girişmesiyle yeniden canlanmıştır. Füzyon çevrimi içine girdikçe tükenen hidrojenden boşalan yere, Helyum çekirdekleri doğar.

Dört helyum çekirdeğinin toplam kütlesi ne ise, helyum 4 ün kütlesi de o 4 hidrojen çekirdeği toplamı kadar olması gerekirdi. Helyum 4 ün toplam kütlesi 4 hidrojenin toplam kütlesinden biraz azdı.

Azalan, yok olan, ölen helyum 4 çekirdeğindeki bir kısım kütleye ne olmuştu? Helyuma dönüşme sırasında helyumun kütlesine eklenmek yerine ölen (kayıp olan) az bir hidrojen kütlesi sıkışma ile oluşan ısı dışında yeni bir ısı, ısı basıncıyla, ışık ve ışık basıncının doğumuna yol açmıştı.

Eksilen kütle ikinci kez bir ısı ve ısı basıncıyla; ışık ve ışık basıncına dönüşmüştü. Işık ışıyan enerjiydi. Helyumdaki eksik kütle ışıyan enerji ışık ile Güneşin dışına taşınan bir kütle kaybıydı. Yanı kayıp helyum kütlesi ışık denen elektromanyetik bir ışımaya ve kütle transferine dönüşmüştü.

Güneş, 2 oktilyonluk kütlesi içinde saniyede 600 milyon ton hidrojen protonunu yakıt olarak tüketir. Yine Güneş saniyede 4 milyon 026 bin ton kütlesini de ışıma yoluyla ışık olarak kaybeder.

Asıl konumuz bu tonaj bilgileri değil. Füzyon nedenle ortaya çıkan ikinci bir ısı ve yeni bir ışık enerjisi kütle çekim kuvvetiyle oluşan ilk ısı enerjisine eklenirler. Işık enerjisinin basıncı ilkte oluşan ısı enerjisi basıncına eklenir. Dengeler bozulur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 4
Ölçü 3
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 2
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.