..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Mart 2021
Evrim 3  
Bayram Kaya
İkinci duruma, üçüncü durumun olanağı ile girişen üç boyutlu devinmeler, iki boyutlu yüzey gerilim hareketi ile üçüncü boyutun hacim gerilim hareketleri arasındaki ölçüşen zamanı verdiler.


:GJH:
Ortam çeşitliliğinin ilki doğaydı. Doğanın kendisiydi. İkinci ortam çeşitliliği hayattı. Sosyo toplumlardı. Sosyal toplumsal özne ve sosyo toplumsa bilinçti. Özne ve öznel bilinçti. Üreten sosyo toplumla özne-nesnel çeşitlilikti.

Kişi-kişi ilişkisini verecek bağlanımın ilk kuralı, bir kişi diğer kişi yanına gelirken fevri davranışın etkin oluşu ile değil, “ortaklaşan duygu ve davranışla yaklaşır” olacaktı. Buna sosyo kolektif neden; ya da sosyo kolektif yaklaşmalı bağlanım, diyoruz.

Sosyo toplumsa yaşamla karşımıza "birbirinin eksiğini tamamlayan ortaklaşan öznel anlama" çıkacaktır. Yani kişinin günlük zorunlulukları olan karşılanmalar diğer kişiler üzerinde, birbirini tamamlayan eylem aktlarına dönüşecektir.

Ortaklaşma, sosyo toplum olmanın çekim bağ enerjisini veren eylemdi. Buna bir ayraç açayım. Kuantum fizikte bir oluşumu veya bir belireni; parçacık ve dalgalanmanın ikili kesikli sürekliliği olukla düşüneceğiz.

Kuantum fizik dalgalanması içinde parçacık yüksek potansiyelli tepe enerjisiyle en az enerji durumlu zıt tepe değer olan çukurun dalgası ile bölünüp, parçalı yapılır. Elektron gibi kuantum parça sıçrar.

Sıçrama dalgası ortamı gerer. Ortamı sündürür. Sıçrayan germe hareketi ve germenin biçimi ortamı bölüklü, parçalı yapar. Bölünen parçalar birleşmeye, bölüğünü tamamlanmaya eğimle bir çekim, bir geri çağırılma bir çağrışım hareketidirler.

Kısacası tepenin yüksek enerjisi, çukurun düşük enerjisini tamamlar. Çukur tepenin düşen enerjisiyle dolarken tepenin boşalma yapması gereken eksiğini tamamlar.

Bu nedenle her tepeye bir çukur; her çukura bir tepe enerjisini ortaklaşacak eğim birbirine karşılık bir tamlayan eylemle birbirine alan etkisi olmakla gelirler. Tepe çukur gibi nicel dönüşümlerle enerji ortaklaşması yapmak, var oluşun özüdür.

Kuantum ortaklaşması üç boyutlu atom düzenli madde, bambaşka düzey ve düzlem ilişkileridir. Biri diğerindendir. Diğeri de biriyledir. Birbirine indirgenemez. Yeni özellikle yeni bağıntı olurlar. Kuantum ortaklaşma makro dünyada atom yapılar ortaklaşmasıydı.

Atom yapılar da kimya ile moleküler ortaklaşmaydı. Atomdan moleküller, biyoloji ile biyolojik ortaklaşmaydı. Ve atom moleküllü biyolojik varlıklar da dışta birbirine bağ enerjisi yapacak çeşitlilikle; beslenme, savunma, güvenlik gibi bağ yapıcı bağlanma yasalarıyla sosyo toplum içindeydiler.

Ve atom moleküllü kimi biyolojik varlıklar sosyo topluma göre davranış içindeydi. Ve bu tür belirme çeşitliliği içinde sosyo toplumun özne-nesnel ortaklaşmasına dönüşürler.

İki boyut en boy yönlü potansiyel enerji atımlarından oluşur. İki boyutlu yüzey geriliminin ortaklaşmasıydı. Her bir iki boyut a ve b simgesiyle eşleştirilirse; zıt gerilimi (a.b) olur.

Ya da iki boyutlu yüzeyin en boy ayırtı birbirine eşit bir a sayısı ile eşleşirse yüzey gerilim (a.a) veya a kare olur. İkinci boyut yükseklik dalgalı tomurcuklanma hareketiyle yeni ve üçüncü boyut gerilmesiyle karmaşan, ortaklaşma olur.

Böylece (a.a) kare olan iki boyutlu dinamiğin gerilme yüzeyi, ikinci kez üssel devimli karmaşık bir dinamiğin yüzey alan gerilmeleri, ortaklaşmasına dönüşür.

İki boyutlu yüzey alanı, üçüncü boyuta alan geçişi yapar. Parçalanmanın sünen, çeken büküm hareketleri nedenle iki boyutlu yüzey, İki boyuta tomurcuklanan yükseklik, derinlik dediğimiz üçüncü ayırt; iki boyuta hacim veya oylum özelliği katar.

İki boyut içinde beliremeyen hacim üçüncü boyutla belirir. A, b olan iki boyuta şimdi de c olan üçüncü bir ayırt eklenir. (a.b) olan yüzey gerilimi şimdi [a.b.c] olup iç hacimle gerilime dönüşür. Üç ayırt birbirine eşit sayı ise hacim gerilmesi(a.a.a) olmakla, a küptür.

İki boyutlu yüzey alan fiziği üçüncü boyutun üzerine kapanıp kıvırmakla yüzey alanı bir de hacim gerilmesine uğrar.

İki boyutlu yüzey alanı içinde iki tane ayırt gerilmesinin ortaklaşması vardı. Üçüncü ayırtı da ortaklaşan iki boyutlu yüzey; türlü durum ve yüzeyle hacim üzerine katlanır, kıvrılır, bükülür yuvarlanır.

Derinlik ayırtı yüzey gerilimli alanı, iç hacim üzerine kırıştırtan bir kaplamayla yüzey alanı hacmi örter. Böylece yüzey alanı gerilme olan devinme uzay zaman hacmi sınırlayan bir biçim ve belirliliğe dönüşür.

İkinci duruma, üçüncü durumun olanağı ile girişen üç boyutlu devinmeler, iki boyutlu yüzey gerilim hareketi ile üçüncü boyutun hacim gerilim hareketleri arasındaki ölçüşen zamanı verdiler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 4
Ölçü 3
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 2
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.