Komplo Teorilerinin En Teorik Olanı.

“Bilgisayarla çalışmanın kırk altın evresi”

yazı resim

Komplo Teorilerinin En Teorik Olanı.

Bill Gates uzaylı mı ? Nasıl yaptı bu işi. MS DOS denen şey seksenli yılların sonunda DOS değil. D.O.S olarak kısaltılırdı. Disk Operating Sysytem ( Disk İşletme Sistemi ) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu kısaltma bir diske bir kayıt açıp içine data kaydetmenin mucize sayıldığı dönemlerde çok matah bi kavramdı. Şimdi çok iyi bilgisayar kullanabilenlerin bile “DOS ortamını bilmiyorum” dediği o kara ekran bun işin temelini oluşturmaktaydı aslında.

İnsan hayatına pratikte çok gibi düşünülse de teoride hiçbir şey katmayan bilgisayarlar sadece ve sadece kağıt kalemle yapabildiğimiz dört işlem,kök alma,üs alma ve kelime işlem yeteneği ile daha hızlı ve yetenekli olarak yerine getirse de ,bana göre hakketmeyeceği kadar büyük bir sükse yaptı ne yazık ki. İnsanoğlunun yapay zekaya olan hevesini körükleyen bu yetenekli makineler hayal güçlerinin sınırlarını zorlayacak bir kavram olmayı bence asla başaramadılar. Ve büyük ihtimalle de başaramayacaklar.

Bize dudak ısırtan işlemleri büyük bir hızla ve akla sığmaz şekilde çeşitli istatistik yada sonuç verileri ile hesaplayıp hayatımızı kolaylaştıran aslında bilgisayarlar değil üzerinde çalışan programlardır. Başka bir değişle programları yazan mühendisler yada ekipler bu işi bilgisayarsız da yapabilirler aslında. ( kağıt kalemle bazı karmaşık programları hazırlayıp test etmek birkaç bin yıl sürebilir ama olsun .Teorik olarak yapabilirler yani.) Biraz programlama ile uğraşanlar çok iyi bilirler ki “şıkırt” diye iki tuş hamlesi ile çalışan basit programlar bile bir sürü emek ve zaman harcanarak hazırlanırlar. Bu nedenledir ki bilgisayar dahisi denince insanın gözünün önünde salyasını tutamayan,şişe dibi gözlüklü, görüntüsel olarak mongoldan başka bir şeyi çağrıştırmayan tipler canlanır. ( İstisnası saklı kalmak kaydıyla bu hep böyledir ayrıca )

Ama Bill Gates böyle bir tip değil. Yani tam olarak. Seksenlerde daha MS. D.O.S u geliştirtirken salyasını tutabiliyor ve gözlükleri sadece ince belli çağ bardağı kalınlığında idi sadece. O Micro Soft ( Küçük ve Yumuşak ) adını verdiği firma benzeri oluşumunu dünyanın ( şayet evrende başka zeka yoksa evrenin ) en büyük firması yapacak buluşunu geliştirirken ben daha onlu yaşlarını süren ama her türlü elektronik eşyayı cesaretle kurcalayıp itina ile hasara uğratabilen bir çocuktum. On yedi yaşlarımda başlayan bilgisayar merakım (ki 1968 + 17 = 1986’ya denk geliyor ) beni bir şekilde bir bilgisayar sahibi yapmaya itti. Gerçi çok kısa süre sonra bozuk bir home computer sahibi olarak bu sahibiyetimin çerçevesi değişti ama olsun.

Bir şekilde çalışma prensibini anlamalıydım. Doğru bilgi veren kaynaklar yoktu. Varsa da benim anadilimde olmadığı için bilgisayarın çalışma prensiplerini hiç anlamayan gazete ve mecmuaların ona yarı tanrı payesi verdiği makalelerden yada bu işi bildiğini sanan insanların anlattığı alakalı,alakasız tariflerden anlamaya çalışmaktaydım. Nasıl çalışıyordu bu makine. Tamam biraz dijital teknoloji hakkında bilgi sahibiydim. Az birazda ikili sayı sistemi ve matematik biliyordum. Ama bir türlü havsalam almıyordu tamamını prensibin. Gerçek hayatta iki kere iki dört ediyordu ama bilgisayar bunu nasıl hesaplaya biliyordu ? Zira ilk günden beri bunu bilmediğini,ezberlemediğini her seferinde yeniden hesapladığını biliyordum. Bir bakımdan bu çok aptalcaydı. Ben daha ilkokul birde ezberlemiştim ve her sorulduğunda söyleyebiliyordum bunu. Her sefer yeniden hesaplamanın gereğini de çözmüş değildim.

Ama bilgisayar denen makine bunu başlarda hepimizin bildiği 45’lik yada 60’lık teyp kasetlerine şimdi ise akıl almadık biçimde bir sürü manyetik ortama kaydedip sonra tekrar okuma yeteneğiyle gerçekten insan hayatında hatta beklide insanlık tarihindeki en büyük devrimlerden birine imza atıyordu. Ve bilgisayar denen makineyi çağımızın icadı haline getiren özellik buydu.

Ben zeki çevik ve alabildiğine ahlaklı bir Türk genci iken bunu bir türlü anlayamıyordum. Ama birileri bu makineyi icat etmiş ve Bill Gates’te onu herkesin kullanabileceği bir hale getiren “İşletim Sistemini” yazmıştı bile.

En büyük hafıza birimi kilo byte cinsinden 90 K ( 90.000 Byte ) idi ben bu işlere başladığımda. Bu nedenle o zaman 640 KB ( 640,000 Byte ) Base Memory kapasitesi çok ama çok büyük bir hafıza geçidi idi. Yani en büyük (640,000/90,000 = 7.11) hafiza birimin 7.11 katı büyüklüğünde bir hafıza transfer kapasitesi büyük bir olaydı. Ama günümüzde tanesi yaklaşık bir GB ( Milyar Byte = Giga Byte ) olan beş altı CD’lik bir oyunu çok hızlı bir bilgisayara bile kurarken dakikalarca hatta bazen saati aşan süreleri beklememizin nedeni budur. Bu bir tanktan diğerine yüzlerce litre sıvıyı kola pipetinden daha ince bir boru ile transfer etmeye çalışmak gibi bir şeydir. Ve bu delinin pösteki sayması eylemine benzeyen durumu her “yükleme” seansında yaşamamızın tek müsebbibi Bill Gates denen adamdır. Hani şu beklide evrenin en büyük firmasının sahibi,uzaylı olduğu sanılan,dahi,ince belli çay bardağı dibi gözlüklü,hatta bir yazılımcı için yakışıklı bile sayılacak kadar düzgün fizikli ve düzgün yüzlü adam.

640 kilo byte’lık bir transfer kapasitesi için “yeter yeter,çok bile, bundan iyisi Şam’da kayısı” demiş ve günümüzde milyonlarca Dos uyumlu İşletim sistemi sahibi PC kullanıcısının bilgisayar başında haybeden saatler geçirmesine neden olmuştur. Onu bu nedenle kınıyor ve şiddetle protesto ediyorum. Zira 17 yaşına yeni giren yeğenim Ahmet beklide bu oyun kurma seansları esnasında 640 kb’lık base memory sınırlaması yüzünden bilgisayar başında aylarca vakit geçirmiştir.

Sorarım sana Bill Gates Şam’dan mı bihabersin kayısı mı sevmezin. Ne istedin körpecik dimağlardan. Uzaylıymış peahh. Ama yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Kendisine bir kelime işlem şaheseri olan microsoft word programı içinse milyonlarca teşekkürü bir borç telakki ederim.

Bu haftaki yazımızın sonlarına doğru konuyu toparlar ve bir ana fikir edinmek gerekirse ? Aslında bilgisayarlar hayatımıza pek bir yenilik katmazlar. Sadece zaten yapabildiğimiz işlemleri daha hızlı,güvenilir,doğru yapabilme hakkını verirler bize. Üstelik bunların sonradan eklenebilir,değiştirilebilir ve kolay çoğaltılabilir (yani dijital ortama da veri haline dönüştüğünde ) özellikleri hakikaten baş döndürücü bir avantajdır.

Gerçi el ile altı saatte yapılabilecek bir işlemi bilgisayarla üç saatte yapmak mümkün. İşlem basamakları şöyledir.

“Bilgisayarla çalışmanın kırk altın evresi”

Sıraİşlem TanımıSüre
1Bilgisayarı açmak3 dk
2İşe başlamak1 dk
3İlgili programı açmak için “başlat”ı tıklamak0,01 dk
4Oyunlar klasörüne Tıklamak0,01 dk
5Soliter oynamak15 dk
6Freecell oynamak22 dk
7Biraz Çalışmak4 dk
8Haydaaa “ Geçersiz İşlem Yürüttüüüü” Yeniden başlat4 dk
9İş dosyasının yedeğini almak2 dk
10Biraz Çalışmak 7 dk
11Ortaya karışık Soliter , Freecel , Maçça Kızı18 dk
12Telefon Görüşmesi6 dk
13“Ketıl” yakma ve poşet çay idam seronomisi3 dk
14Spor özetleri başladı yaşasın5 dk
15İşe devam6 dk
16Maillere Göz atmak4 dk
17İki tanesini yanıtlamak16 dk
18Çalışmak24 dk
19İhtiyaç molası8 dk
20Çalışmak5 dk
21Fatal Error (program satıcınızla görüşün)12 dk
22Bilgisayarı açma3 dk
23Program “ekle kaldır”dan Oyunları kaldırmak6 dk
24Çalışmak11 dk
25Telefon ( bili bili ,, bili biliiii,,, )16 dk
26Program Ekle kaldır ( oyunları ekleme)2 dk
27Win 98 SE cd sini arama37 dk
28Disk not Ready ….9 dk
29CD yi penye T”Shirte Silme1 dk
30Yaşasın okudu 6 dk
31Ortaya karışık Soliter,freecel,maçakızı,pinnball50 dk
32Lüzumsuz bir kredi kartı extresini Excele girme denemesi12 dk
33Vazgeçip Soliter oynamak4 dk
34Çalışmak2 dk
24Geçersiz İşlem Yürütme6 dk
25Bilgisayarcı bi arkadaşı arama1 dk
26Hal hatır sorma6 dk
27Problemin İzahı3 dk
28“Formatlamak lazım” gerçeğiyle yüzleşmek ve yutkunmak19 dk
29Bilgisayarı yeniden formatlamak37 dk
30Windows ve Office programlarını yeniden yüklemek76 dk
31İşi yapmaya yeniden başlamak3 dk
32İki rekat namaz kılıp Oyuna tövbe etmek17 dk
33İşin Bitmesine 1 dakikalık süre kalması.28 dk
34Haince gülümsemek… 1 dk
35(pinnball,soliter,freecell hatta biraz mayın tarlasııı…)39 dk
36Telefon .( abi benim pc de sorun çıktı yarına yetişir )4 dk
37İki parti Tavla , spor özet tekrarı izleme,yemek…116 dk
38İşin Bitmesi1 dk
39Dosyayı bir cd ye kopyalamak6 dk
40İş bitimi ve muzaffer kumandan edasıyla gülümsemek4 dk

Kolay geldin arkadaşlar.

Gültekin.

Not : Süreleri boşuna toplamayın 3 saat değildir…

Başa Dön