İngiltere'de Şeriat Mahkemeleri Kuruldu

Merhaba. İngiltere'de Şeriat Mahkemeleri Kuruldu , başlıklı yazımı görüşlerinize sunarım .

yazı resimYZ

İNGİLTEREDE ŞERİAT MAHKEMELERİ KURULDU

Merhaba. Evet haber bağlantısı aşağıda,
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/ingilterede-seriat-mahkemeleri-faaliyete-geciyor-9895499
Güncelleme Tarihi: Eylül 15, 2008 17:04
İngiltere'de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı beş büyük kentte şeriat mahkemelerinin oluşturulduğu açıklandı.
Sunday Times'ın konuyla ilgili haberinde, İslami yasaların İngiltere'de uygulanmaya başladığı duyurulurken, mahkemelerin sadece hükümet tarafından onaylanan şeriat yargıçlarınca kurulabileceğine ve kararlarının da bölge mahkemeleri ile Yüksek Mahkeme'nin onayıyla yürürlüğe girebileceğine dikkat çekildi.

Buna göre başkent Londra başta olmak üzere, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Birmingham, Bradford, Manchester, Warwickshire'da bölge mahkemelerinin bünyesinde hizmet verecek olan şeriat mahkemeleri, boşanma, aile içi şiddet, mali anlaşmazlıklar gibi sosyal konularda söz söyleme hakkına sahip olacak.

Avrupa'da şeriat mahkemesi bir ilk

Kararları bölge mahkemesi ve Yüksek Mahkeme'nin onayıyla geçerli sayılacak olan şeriat mahkemeleri, bir ilki oluşturuyor. Times, şeriat mahkemelerinin sisteme resmen konulmasının ardında, Müslüman toplumlar arasında daha önce de yapılan uygulamanın resmi denetime tabi tutulması arzusunun bulunduğunu yazdı. Gazete, daha önce şeriat mahkemeleri adıyla halk arasında faaliyet gösteren yapıların aldığı kararların resmi hukukta hiçbir yeri bulunmadığını hatırlattı.

Şeriat mahkemelerinin kararlarının uygulanması için Müslüman davalı ve davacının her ikisinin de rızasının gerektiği kaydedildi.

Medeni hukuk davalarına bakacak

Gelecek dönemde Glasgow ve Edinburgh'da iki şeriat mahkemesinin daha kurulmasının düşünüldüğünü belirten The Sunday Times, uygulamanın başlatılmasıyla ilgili ilk önerinin bundan 7 ay önce Anglikan Kilisesi lideri Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams tarafından ortaya atıldığını da hatırlattı.

1 / 2
Bu görüşe ilk destek verenlerden biri de İngiltere'de Adalet Bakanlığı müsteşarı yetkileriyle donatılmış olan Lord Phillips oldu. Phillips, şeriat hükümlerinin medeni hukukla ilgili konularda ve mali anlaşmazlıkların çözümünde kullanılmasının mümkün olduğunu belirtmişti.

Paralel hukuk sistemi endişe yarattı

Bu arada İngiltere'de aralarında muhalefetin de bulunduğu bazı çevreler ise şeriat mahkemelerinin kurulmasının ülkede hukuk sistemine paralel ikinci bir hukuk sisteminin doğmasına neden olabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.

Evet, yukardaki haber okudunuz, bu uygulama demokrasinin beşiği kabul edilen İngilterede oluyor, yani GELİŞMİŞ DEMOKRASİNİN EVRİLMİŞ BİR HALİ BU UYGULAMA, aslında Medine sözleşmesine çok benziyor, o daha demokratikti, Hz Muhammed , Medinede yaşayan Yahudilerle bir sözleşme yaptı, bu sözleşmeye göre , Yahudilerin hukuki uygulamaları kendi şeriatlarına / hukuklarına göre olacaktı, ve hatta recm ( zinada evli olanların taşlanarak öldürülmesi ) cezasıyla ilgili bir bilgi edindim , Medinede yaşayan Yahudi bir kadın ve bir erkek zina halinde yakalanmışlar, Yahudiler, Hz Muhammede sormuşlar ne yapalım diye, Hz Muhammed de , sizin hukukunuzda cezası nedir demiş, recm ( taşlanarak öldürmedir ) demişler ve Hz Muhammed , onu uygulayın demiş, yani Kuranda recm cezası zaten yoktur, hadislerle ilgili de böyle bir bilgi var, açıktır ki, recm cezası islamiyete , Yahudiler tarafından sokulmuştur diye düşünüyorum, neyse bu konu tartışılabilir, gelelim asıl konumuza, evet Medine sözleşmesiyle Yahudilere tanınan , kendi hukuklarını uygulama konusu, İngilterede olan bu konuya çok benziyor , evet GELİŞMİŞ DEMOKRASİ SÜREKLİ EVRİLİYOR, İngilterede bu karar 2008 yılında alınmış, yani 14 yıl olmuş ama bizim haberimiz yok, hala yürürlükte mi acaba, onu da araştırmak lazım, laiklik diye zıp zıp zıplayanlara İngilteredeki bu uygulama , GELİŞMİŞ DEMOKRASİNİN EVRİLMESİ ADINA ÖNEMLİ BİR ÖRNEKTİR DÜŞÜNCESİNDEYİM..
Fatih Taner Vural / İnşaat ( Medeniyet Civil ) Mühendisi / vuralfatihtaner@gmail.com

2/2

Başa Dön